Acrosport

18 de març 2012, 12:24 publicada per Institut Els Roures   [ actualitzat el 18 de març 2012, 14:15 per LOURDES GIL SOLER ]
Els alumnes de 2n, a través de les matèries de català i d’educació física, han treballat l’acrosport, un esport que  combina elements gimnàstics amb acrobàcies i figures humanes. A continuació us presentem alguns dels treballs que ha fet els alumnes i les coreografies d’alguns dels grups.

Arantxa, Quim...bo.AVIMarta, ShueBing...AVISi he de ser sincera, sempre he sentit curiositat per aquest esport. I la veritat és que, ara que he estat buscant informació al respecte d’aquesta disciplina esportiva, he de dir que m’ha captivat. Crec que a més de ser un esport, és un autèntic espectacle.  La veritat és que moltes vegades havia vist exercicis d’aquesta modalitat en espectacles de circ, a pel·lícules americanes d’animadores i, tanmateix, crec que els típics castells catalans també hi tenen molt  a veure.

L’acrosport consisteix en fer acrobàcies i realitzar figures i piràmides humanes. A més combina elements coreogràfics. És per això que em sembla un esport molt complet, ja que es necessita  molta flexibilitat, molta agilitat, molta força i molt equilibri, a més de control del propi cos. Segurament és per aquest motiu que s’inclou en l’entrenament de pilots d’aviació, astronautes i paracaigudistes.

Els orígens de l’acrosport es remunten molt lluny en la història de la humanitat. Als frescos egipcis ja apareixien representades figures acrobàtiques. En l’actualitat es tracta d’una modalitat esportiva inclosa en la Federació Internacional d’Esports acrobàtics, que va ser fundada l’any 1973, i forma part de la Federació Internacional de Gimnàstica des de 1999.

Es pot dir que a l’acrosport hi ha tres elements  bàsics:

-          En primer lloc, la formació de piràmides o figures corporals.

-          En segon lloc, les acrobàcies i elements de força, flexibilitat i equilibris, com poden ser les transicions entre les figures.

-          I, per últim, els elements de dansa, salts i piruetes gimnàstiques.

 En una composició d’acrosport hi ha diferents rols. Els rols són les funcions que caracteritzen a cadascun dels membres del grup, encara que tots els components són igual d’importants. De la mateixa manera que, per exemple, en el futbol hi ha el rol de davanter, el de defensa o el de porter, a l’acrosport existeixen dos rols bàsics: la persona que suporta el pes dels seus companys s’anomena portador i  qui puja a sobre del portador es diu àgil. A més, en les figures o piràmides més complexes poden aparèixer dos nous rols: l’ajudant i l’observador. Una mateixa persona pot adoptar més d’un rol per a la formació d’una figura o piràmide.

Com a esport  de competició que és, a l’acrosport  es pot competir en diferents categories i existeixen unes exigències mínimes en l’execució de l’exercici. Aquest s’ha de realitzar en una superfície de 12 x 12 metres, amb acompanyament musical i la seva durada ha de ser d’ aproximadament dos minuts i mig. No només es valora la tècnica, és a dir, la correcta realització de la figura o piràmide, sinó també la creativitat i expressivitat de cadascun dels components.

Per a la construcció de les figures s’han de tenir en compte tres fases:

 

  • La construcció de la figura, per a la qual s’ha de començar sempre des del centre i cap amunt
  • L’estabilització. Una vegada aconseguida la formació de la figura o piràmide s’haurà de mantenir durant tres segons
  • El desenllaç, que s’haurà de fer sempre en sentit invers  al de la construcció.


Alba Terol

Alumna de 2nESO

 

L'acroesport és un esport que elements gimnàstics, figures i fins i tot alguns balls. És un esport on és molt important l'agilitat i la flexibilitat, com l'equilibri, la precisió i control del cos.

L'acrosport, tret del que pugui semblar, és molt antic, i es remunta, fins i tot, en temps dels egipcis.Els castellers, per exemple, són una activitat d'acroesport.


L'acroesport es realitza bàsicament amb figures humanes. Aquestes figures poden ser de moltes persones, però normalment hi ha 3 rols dins d'aquestes

  • El portor:És el que soporta el pes dels altres a sobre seu, per tant és la base de la figura. El portor ha de tenir força i resistència per aguantar el pes de les persones que puguin haver-hi damunt seu.

Hi ha diverses maneres de col·locar-se a sobre d'una persona, això val tant per el portor com per a l'àgil, sempre hem d'anar amb compte i no posar tot el nostre pes sobre la columna, sinó que hem de repartir-lo en els omòplats, les espatlles o la cintura.

Hi ha postures “motlle” que adopten els portors com per exemple la cuadropèdia, la posició bípeda, i la posició supina.


  • L'àgilL'àgil és qui fa els elements que denoten més flexibilitat, o és qui fa piruetes o puja a sobre el portor.

L'àgil, com hem dit abans ha de saber col·locar-se correctament per tal de no danyar el portor o un altre àgil.

Hi ha, també, diverses maneres d'agafar-se: amb les mans,amb les mans i les espatlles,amb els braços,amb les mans i els peus , i amb les mans i els peus.

  • L'ajudantL'ajudant és qui té una funció que no apareix en la figura, però és realment important per al portor i l'àgil a l'hora de realitzar-la. L'ajudant ajuda els diferents components a fer correctament la figura, o fa de suport quan es necessita o indica com s'ha de fer la figura.

Una altra cosa important de l'acrosport és l'escalfament. És molt important escalfar abans de l'activitat i fer nombrosos exercicis de flexibilitat per tal d'evitar possibles lesions.

Hi ha una gran quantitat de figures, balls, i coreografies que es poden realitzar amb l'acrosport. L'acroesport és un esport diferent i que pot realitzar-lo tant persones corrents per diversió, com professionals per a competició.


Marta Giraval

Alumna 2n ESO

Comments