FESTES I DIADES


Dia internacional de l'alimentació; 16 d'octubre

14 d’oct. 2013, 9:36 publicada per Usuari desconegut

Des de 1979, cada 16 d'octubre es celebra a més de 150 països el Dia Mundial de l'Alimentació (DMA). La finalitat d'aquesta diada és la de conscienciar al món sobre els problemes de l'alimentació mundial i reforçar la solidaritat vers la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. 

El lema d'aquest any es centra en els "Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició". L'objectiu és el de lluitar perquè totes les persones tinguin accés a aliments suficients, sans i nutritius que cobreixin les necessitats alimentàries diàries i que els permetin  gaudir d'una vida saludable. 

Dades de la FAO diuen que "un de cada quatre nens menors de cinc anys al món pateixen retards del creixement per una deficient alimentació. Això provoca que no puguin assolir tot el seu potencial físic i cognitiu" i que "aproximadament 2000 milions de persones en el món no disposen de les vitamines i minerals essencials per gaudir de bona salut". 

Amb aquestes informacions reflexionarem amb els nostres alumnes sobre: 

 • la rellevància dels sistemes alimentaris sostenibles
 • la importància d'una alimentació variada i nutritiva 

El dia 16 farem un esmorzar col·lectiu durant el  primer pati. Properament publicarem fotografies de la jornada

 

Enllaços d'interès:17a SETMANA DE LA CIÈNCIA

11 de nov. 2012, 23:22 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 11 de nov. 2012, 23:23 ]

17a SETMANA DE LA CIÈNCIA Els temes centrals de l'edició d'enguany són l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, aquest 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència.

 D'aquests tres temes centrals,  a l'institut ens centrarem en el primer: 

2012 Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom


Energia neta, eficient i accessible per a tothom

Què és l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom?

L’energia transforma les vides, l’economia i el nostre planeta. Sense accés a l’energia sostenible no hi pot haver desenvolupament sostenible.

Avui en dia una de cada cinc persones del planeta encara no té accés a l’electricitat, i dues vegades aquest nombre de gent (uns 3.000 milions de persones) utilitzen fusta, carbó, carbó vegetal o residus animals per a cuinar i escalfar-se. En els països industrialitzats el problema és de residus, no d’escassetat, degut a l’ús ineficient de l’energia. Per altra banda, arreu del món l’excessiva dependència de l’energia basada en els combustibles fòssils contribueix de manera significativa al perillós escalfament del nostre planeta.

En aquest context, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2012 Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom. Amb aquesta iniciativa es pretén augmentar la consciència sobre la importància d'aconseguir energia sostenible per a tots, i assolir tres objectius principals per al 2030: garantir l’accés universal als serveis energètics moderns, reduir la intensitat energètica mundial en un 40% i incrementar en un 30% l’ús de l’energia renovable a nivell mundial.

L’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom ofereix una oportunitat única per a aprofundir en la presa de consciència sobre la importància d’incrementar l’accés sostenible a l’energia, l’eficiència energètica i l’energia renovable en l’àmbit local, nacional, regional i internacional. 

El Secretari General així com els organismes competents el sistema de les Nacions Unides i ONU – Energia seran els encarregats d’organitzar i coordinar les activitats que es realitzaran durant l’Any Internacional.

A més, aquesta iniciativa convida des dels governs fins a les escoles de tot al món a participar-hi ja que reuneix tots els sectors de la societat a la taula: empreses privades, governs, inversors, grups comunitaris, universitats etc. 

Els beneficis de l’accés a l’energia sostenible

 

Què és l’accés a l’energia?

La definició més simple de “l’accés a l’energia” és la disponibilitat física de serveis moderns d’energia per a satisfer les necessitats humanes bàsiques, a costos assequibles i que incloguin l’electricitat i artefactes millorats com les estufes per a cuinar. Aquests serveis energètics han de ser fiables, sostenibles i, a ser possible, producte de l’energia renovable o altres fonts energètiques amb baix nivell d’emissions de carboni.

En què consisteix l’energia sostenible?

L’“energia sostenible” és aquella energia que es produeix i que s’utilitza donant suport, a llarg termini, al desenvolupament humà en l’àmbit social, econòmic i ecològic.

Com contribueix l’energia sostenible al desenvolupament?

L’accés a l’energia és un fet que està estretament lligat amb un futur sostenible per a tots els paÏsos en vies de desenvolupament.  L’accés a l’energia no només transforma i millora la vida dels que no tenen recursos energètics sinó que també: 

 • Possibilita la generació d’ingressos, mitjançant l’ús de bombes solars per a la irrigació o electricitat per a un petit negoci.

 • Dóna accés a energia als centres de salut comunitaris, frigorífics per a emmagatzemar medicaments i telèfons mòbils

 • Redueix el temps i la feina de recol·lectar llenya i ofereix alternatives menys contaminants i més eficients per a cuinar i generar calor

 • Proporciona il·luminació per tal de que els nens puguin estudiar durant la nit

 • Permet el funcionament dels negocis i crea noves oportunitats empresarials

Font: Energia Sostenible Para Todos, Secretari General

Carnestoltes 2012

3 de març 2012, 11:02 publicada per LOURDES GIL SOLER   [ actualitzat el 3 de març 2012, 11:50 per Usuari desconegut ]

"Caputxeta vermella i el llop"? "Hippies"? "Captaires"? Què difícil ha estat pel jurat triar la classe guanyadora! Però... encara n'hi havia més: "Carrefor", "Unes espectaculars monges", "Jugadors de bàsquet i cheerleaders"...  ELS GUANYADORS HAN ESTAT ELS TERRORÍFICS "ZOMBIES" DE 1r! Moltes felicitats!Dia internacional de les llengües maternes

21 de febr. 2012, 21:48 publicada per LOURDES GIL SOLER   [ actualitzat el 21 de febr. 2012, 21:52 per Usuari desconegut ]

Ahi, dia 21 de febrer, es va celebrar el dia internacional de les llengües maternes, una diada per reflexionar sobre la importància de promoure la diversitat lingüística i valorar totes les llengües que es parlen a casa nostra.
Us heu parat a pensar que els idiomes poden tenir algun aspecte en comú amb les espècies vives? 
"Les espècies evolucionen, creixen, es modifiquen i s'extingeixen..." Aquesta és una frase recollida de l'interessant article d'en  Daniel Closa publicat pel diari digital ARA i que us volem recomanar


Nadal: Pugem un pessebre al castell de Dosrius

18 de des. 2011, 13:39 publicada per Institut Els Roures   [ actualitzat el 11 de febr. 2012, 22:41 per Usuari desconegut ]

Enguany, els alumnes de Religió han estat muntant un pessebre per pujar al Castell de Dosrius. Aquesta pujada es fa  conjuntament amb les escoles del Pi, Encarnació Fonoll, el Centre Excursionista de Dosrius i l’AMPA de l’Institut.

 El dia de la pujada ha estat el diumenge 18 de desembre a les 10 del matí, des de la plaça de correus (antic safareig públic). 

Aquestes són les fotografies de la jornada. 


CLIQUEU PER PODER VEURE TOTES LES FOTOGRAFIES DE LA JORNADA

Setmana de la ciència

18 de des. 2011, 12:58 publicada per Institut Els Roures   [ actualitzat el 18 de des. 2011, 12:58 per Usuari desconegut ]

Activitats durant la setmana de la ciència

 

Les activitats programades per la setmana la de Ciència aquest curs les hem celebrat dins la setmana del 14 al 18 de novembre perquè no coincidissin amb la celebració de Santa Cecília.

Enguany, tenint en compte que és l'Any Internacional de la Química i també l'Any Internacional dels Boscos, s'han programat les següents activitats:

 • Dilluns a l'hora del pati: activitat de l'àmbit de Química “Coca-cola amb Mentos”. L'objectiu de l'activitat era crear el Heiser més alt sense tacar-se, amb els materials a escollir d'una taula (xeringues, retalls de paper, guants, culleres, ganivets, etc.). Els dos representants de cada grup classe han portat a terme l'experiment amb el que prèviament havien consensuat tot el grup. El grup guanyador ha estat el de 4tB i ha pogut gaudir d'un esmorzar dins el primer quart d'hora de la classe següent.
 • Dijous a l'hora del pati: activitat de l'àmbit de Química “Porex-pan amb Acetona”. L'objectiu de l'activitat era desfer el màxim de barres de Porex-pan dins de vasos amb acetona en el temps marcat. El grup guanyador ha estat el de 2nB i ha pogut gaudir d'un esmorzar dins el primer quart d'hora de la classe següent.
 • Els grups de 1r i 2n d'ESO, dins les hores de Laboratori de Ciències d'aquesta setmana, han creat caixes menjadores que posteriorment han penjat. A 1r d'ESO s'ha inclós dins la programació, en la UD dels vertebrats i a més a més s'ha donat la oportunitat de donar pas a la creativitat i a la cooperació entre l'alumnat, ja que durant una setmana han tingut a casa les menjadores per a decorar-les lliurament. Finalment, l'alumnat de 1r i 2n d'ESO està redactant un article que expliqui la vivència del que s'ha fet.
 • Els grups de 3r i 4t d'ESO, dins les hores de Taller de Tecnologia d'aquesta setmana, han creat caixes niu. Aquestes, s'han encolat, pirogravat i vernissat i es regalaran una a la llar d'infants, dues a cada una de les Escoles de Primària de Dosrius i una es penjarà al centre. Les dues que queden es penjaran a la riera.

Les alumnes Andrea Bermúdez, Laia Rivelles, i Macarena Salas de 4t d'ESO, han ajudat en l’organització de les activitats.

 

 

Departament Cientifico-Tecnològic.

Santa Cecília

8 de des. 2011, 9:32 publicada per Institut Els Roures   [ actualitzat el 18 de des. 2011, 12:46 per Usuari desconegut ]Activitat del la Diada de la música   El passat dimarts 22 de novembre va ser la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música. Per aquest motiu, al nostre centre es va decidir, a través de la comissió de festes, que se celebraria la Diada de la música organitzant un concurs per a tot l’alumnat del SI Dosrius.


   Concretament es va decidir fer un concurs sobre bandes sonores oficials (BSO) de pel·lícules que cada grup del centre havia d’endevinar. El professor de música, Carles Peya, fou qui va realitzar una acurada selecció de  BSO. Així com, també, va ser el responsable de reproduir les músiques amb un equip de so que, des del centre, es va llogar per a l’ocasió .


   De manera que, amb la intenció que tots els grups poguessin participar, el concurs es va a dur a terme a l’hora del pati de dilluns 21 de novembre, ja que el  mateix dia de Santa Cecília hi havia programada una sortida per als grups de 1r i de 2n d’ESO . La dinàmica del concurs consistia que cada grup tenia una llista numerada on  apuntava els títols de les pel·lícules a mesura que les BSO anaven sonant.


     Al final,el grup que més títols va encertar va ser l’alumnat del curs de quart d’ESO  que va tenir l’oportunitat de gaudir del premi guanyador que consistia en la projecció d’una de les pel·lícules del concurs, per a tot els integrants del grup en una sessió cinematogràfica amb crispetes incloses.


   D’una banda cal destacar que, durant tot el matí, al centre hi va haver una gran espectació pel concurs.  De l’altra, esmentar  que la participació per part de l’alumnat es pot valorar com a altament positiva, tant per l’execució pròpiament dita amb un vessant educatiu, com per l’ambient festiu i lúdic que va es va generar al centre.

1-7 of 7