FESTES I DIADES‎ > ‎

17a SETMANA DE LA CIÈNCIA

11 de nov. 2012, 23:22 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 11 de nov. 2012, 23:23 ]
17a SETMANA DE LA CIÈNCIA Els temes centrals de l'edició d'enguany són l'energia sostenible, la neurociència i l'envelliment actiu amb motiu de la celebració, aquest 2012, de l'Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom, l'Any Europeu per a l'Envelliment Actiu i l'Any de la Neurociència.

 D'aquests tres temes centrals,  a l'institut ens centrarem en el primer: 

2012 Any Internacional de l'Energia Sostenible per a Tothom


Energia neta, eficient i accessible per a tothom

Què és l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom?

L’energia transforma les vides, l’economia i el nostre planeta. Sense accés a l’energia sostenible no hi pot haver desenvolupament sostenible.

Avui en dia una de cada cinc persones del planeta encara no té accés a l’electricitat, i dues vegades aquest nombre de gent (uns 3.000 milions de persones) utilitzen fusta, carbó, carbó vegetal o residus animals per a cuinar i escalfar-se. En els països industrialitzats el problema és de residus, no d’escassetat, degut a l’ús ineficient de l’energia. Per altra banda, arreu del món l’excessiva dependència de l’energia basada en els combustibles fòssils contribueix de manera significativa al perillós escalfament del nostre planeta.

En aquest context, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2012 Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom. Amb aquesta iniciativa es pretén augmentar la consciència sobre la importància d'aconseguir energia sostenible per a tots, i assolir tres objectius principals per al 2030: garantir l’accés universal als serveis energètics moderns, reduir la intensitat energètica mundial en un 40% i incrementar en un 30% l’ús de l’energia renovable a nivell mundial.

L’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom ofereix una oportunitat única per a aprofundir en la presa de consciència sobre la importància d’incrementar l’accés sostenible a l’energia, l’eficiència energètica i l’energia renovable en l’àmbit local, nacional, regional i internacional. 

El Secretari General així com els organismes competents el sistema de les Nacions Unides i ONU – Energia seran els encarregats d’organitzar i coordinar les activitats que es realitzaran durant l’Any Internacional.

A més, aquesta iniciativa convida des dels governs fins a les escoles de tot al món a participar-hi ja que reuneix tots els sectors de la societat a la taula: empreses privades, governs, inversors, grups comunitaris, universitats etc. 

Els beneficis de l’accés a l’energia sostenible

 

Què és l’accés a l’energia?

La definició més simple de “l’accés a l’energia” és la disponibilitat física de serveis moderns d’energia per a satisfer les necessitats humanes bàsiques, a costos assequibles i que incloguin l’electricitat i artefactes millorats com les estufes per a cuinar. Aquests serveis energètics han de ser fiables, sostenibles i, a ser possible, producte de l’energia renovable o altres fonts energètiques amb baix nivell d’emissions de carboni.

En què consisteix l’energia sostenible?

L’“energia sostenible” és aquella energia que es produeix i que s’utilitza donant suport, a llarg termini, al desenvolupament humà en l’àmbit social, econòmic i ecològic.

Com contribueix l’energia sostenible al desenvolupament?

L’accés a l’energia és un fet que està estretament lligat amb un futur sostenible per a tots els paÏsos en vies de desenvolupament.  L’accés a l’energia no només transforma i millora la vida dels que no tenen recursos energètics sinó que també: 

  • Possibilita la generació d’ingressos, mitjançant l’ús de bombes solars per a la irrigació o electricitat per a un petit negoci.

  • Dóna accés a energia als centres de salut comunitaris, frigorífics per a emmagatzemar medicaments i telèfons mòbils

  • Redueix el temps i la feina de recol·lectar llenya i ofereix alternatives menys contaminants i més eficients per a cuinar i generar calor

  • Proporciona il·luminació per tal de que els nens puguin estudiar durant la nit

  • Permet el funcionament dels negocis i crea noves oportunitats empresarials

Font: Energia Sostenible Para Todos, Secretari General

Comments